Alla inlägg den 16 mars 2009

Av ♥Josefine♥ - 16 mars 2009 16:17

"Car wash, Car wash" japp det har jag gjort nu....och jisses vad blåbäret blänker nu (syrrans bil heter lingonet, då kallar jag vår för blåbäret) pallade inte ta insidan, eller pallade och pallade, mina händer var som istappar eftersom jag fick ta vatten från slangen utomhus och inte det varma vattnet inne. Slangens koppling hade ju gått i sönder, så hade jag satt fast den i kranen inne hade det sprutat vatten överallt....NOT FUNNY.

Så jag tar insidan av bilen imorron efter jag lämnat barnen på skolan och dagis.

                                           22.gif                        

Har satt upp en vit hylla i köket med idag, fan vad jag hatar att skruva....satans pillemög, har man inte rätt skruvar så är det fel mejsel, har man sen hittat rätt verktyg så sitter fanskapet SNETT....men vet ni vad, detta hände INTE denna gången. Jag hittade skruvar, mejslar och ett lod (eller vad det heter) så hyllan blev vågrät meddetsamma...."lycklig"

Ska sätta upp lite ljusstakar och köpa tulpaner så att det blir lite mysstämmning och vårkänslor i köket....husets hjärta, där maten till mina älsklingar lagas.

          ger016.gif ger013.gif

Gjorde korvstroganoff och kokt potatis till middag idag, gott var det, lillkillen älskar potatis som sin mormor....ja, stroganoffen gick ju också ner förvisso. Ikväll blir det bara kvällsmat, men det är gott det med.

                                              331.gifÄLSKA331.gif

                                 


Av ♥Josefine♥ - 16 mars 2009 07:09

Olika typer

Migrän med aura/Klassisk migrän

Migrän med aura (kallas även klassisk migrän) innebär ett förstadium till migränanfallet bestående av synupplevelser som kan påminna om blixtar eller silvertrådar i synfältet,synfältsbortfall, personen kan även drabbas av hörselbortfall (helt eller delvis). Auran brukar börja cirka tjugo till fyrtio minuter innan själva anfallet. Ett flertal mediciner som används mot migrän ska tas så tidigt som möjligt i anfallet, något som underlättas genom förvarningar i form av aura. Dock behöver inte auran följas av migrän. Cirka 20 procent av de som drabbas upplever aura.


  • Migrän med aura, synförändringar, blixtar, ljus- och ljudkänslighet med mera, som föregår huvudvärken. Denna fas brukar vara mellan tio och trettio minuter.
  • Auran utgörs av neurologiska retnings- och bortfallssymtom. Det vanligaste är det så kallade flimmerskotomet, som kan upplevas som skrämmande första gången man drabbas. Det börjar som en liten lysande punkt, som långsamt växer åt sidan och förvandlas till lysande och blinkande sicksacklinjer. När sicksacklinjen når synfältslinjen bryts den sönder och försvinner, och synen blir normal igen. Under aurafasen kan man även få mindre eller större bortfall av det normala synfältet, det går till exempel inte att läsa normalt.
  • Andra klassiska neurologiska aurasymtom är stickningar och domningar ("myrkrypningar") i ena kroppshalvan. De börjar ofta i fingrarna och sprider sig ganska snabbt längs armen upp till ansiktet och runt munnen.
  • Mer ovanligt är att man får kortvarigt sluddrigt tal och svårt att forma orden.
  • Migrän utan aura med enbart huvudvärk, ökad känslighet för ljud och ljus samt illamående. Huvudvärken är oftast halvsidig och pulserande, och ökar vid kroppsansträngning. Man kan även bli känslig för lukter.
  • Obehandlad åtföljs huvudvärken av illamående och kräkningar. I slutet av anfallet får man ofta täta urinträngningar och diarré, ett tecken på att kroppen vill göra sig av med den extra vätska som samlats under anfallet.

                                             26.gif

Migrän utan aura/Vanlig migrän

Tyst migrän påminner om förstadiet till den klassiska migränen, då den drabbade upplever den så kallade auran med tillhörande ljus- och/eller ljudupplevelser. Det som skiljer är att de som drabbas av tyst migrän inte får den efterföljande karakteristiska huvudvärken, utan kan klara sig undan huvudvärk eller "enbart" får en lättare huvudvärk med åtföljande irritation.


 Förekomst och ärftlighet

Enligt internationella studier uppfyller 6-9 procent av alla män och 15-17 procent av alla kvinnor diagnoskriterierna för migrän med eller utan aura och har dessutom haft minst en migränattack det senaste året. Cirka 14 procent av den svenska befolkningen lider av migrän. Migrän är mer vanligt förekommande bland kvinnor, cirka 17 procent av kvinnorna i Sverige lider av migrän och motsvarande siffra för män är 10 procent. Vanligast förekommande är migrän bland kvinnor i fyrtioårsåldern där nästan en fjärdedel har någon form av besvär med migrän. Det finns sådant som tyder på att migrän är ärftligt. Av dem som har migrän uppger cirka 70 procent att någon nära anhörig såsom mor, far eller syskon också har migrän.


 Orsak

Det pågår mycket forskning kring orsaken bakom migrän men trots detta så vet man ännu inte varför man får migrän. Det man vet är att både smärtnerver till hjärnan och blodkärl som omger hjärnan är kopplade till migränanfall. Forskning har även visat att en signalsubstans, serotonin, har betydelse vid uppkomsten av migrän.


Utlösande faktorer


Flertalet personer med migrän kan ange en eller flera faktorer som de uppfattar utlöser deras migränanfall. Dessa faktorer varierar mycket från person till person, men vissa är mer vanliga än andra

  • Stress, ofta kommer anfallen efter att man får tillfälle att slappna av efter en stressig period. Många klarar sig till exempel från anfall under arbetsveckan men drabbas till helgen
  • Vissa livsmedel som choklad, rödvin och starka ostar, äpplen, lightprodukter med aspartam
  • Hormonförändringar, det är vanligt att kvinnor får migrän vid mens och ägglossning. Många kvinnors migrän förbättras oftast under och efter graviditet medan andra får ökade besvär efter förlossning.
  • Lågt blodsocker
  • Väderomslag[källa behövs]
  • Tung parfymdoft
  • Starkt solljus
  • Sömnbrist
  • Vissa läkemedel
  • Alkohol
  • Tobak

                         17.gif               2.gif


Behandling

Behandling av migrän delas in i akut behandling och förebyggande behandling. Akut behandling är åtgärder som sätts in när huvudvärken har kommit medan förebyggande behandling syftar till att minska antalet huvudvärksattacker.

Ibland behövs inga läkemedel, utan det kan räcka att sova eller vila i ett mörkt rum för att huvudvärken skall avta. Vanligare är dock att det behövs någon form av läkemedel. Grundbehandlingen är då smärtstillande läkemedel, som tabletter eller stolpiller innehållande acetylsalicylsyra, ibuprofen, diklofenak, paracetamol eller naproxen. Vid illamående kombineras behandlingen ofta med ett läkemedel mot detta, till exempel metoklopramid. Om dessa läkemedel inte hjälper är det vanligt att behandla med triptaner. Tidigare användes ofta ergotaminpreparat


Än så länge finns ingen medicin mot MIGRÄN MED AURA....utan det är från person till preson som man får göra det man tycker känns bäst.

Jag får synbortfall, och mår illa under aurafasen, efter anfallet kan jag få domningar i tex, händer, tunga eller gum. Jag "tappar" talet med, kommer inte på vad jag ska säga. Efter anfallet är helt slut som kan vara mellan 20 min och 4 timmar så är jag helt matt i kroppen, ibland kan jag få huvudvärk1 ställe i huvudet, känns som om någon trycker in en syl i huvudet.


OBS!!!! Man ska INTE ta medicin med triptaner under aurafasen, det kan göra att anfallet blir värre.




 


Presentation

mamma till 3 underbara barn

Omröstning

Hur ofta gråter du????
 Varje dag.
 Varannan dag.
 2 ggr/vecka
 Någon gång i månaden.
 Kanske det händer nångong i halvåret.
 Max 2 ggr/år
 Gråter bara om det hänt nåt just i det tillfället.
 Gråter aldrig.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5 6 7
8
9 10 11
12
13 14 15
16 17 18 19 20
21
22
23 24
25
26 27
28
29
30 31
<<< Mars 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards